Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2009 13:31 - ЗА "ТИТАНИЧНИЯ СБЛЪСЪК" В ОБРАЗОВАНИЕТО И ОЩЕ НЕЩО...
Автор: inel379 Категория: Други   
Прочетен: 16798 Коментари: 26 Гласове:
16

Последна промяна: 18.10.2009 13:39


      Има глад за стойностни идеи в образованието и “титаничен сблъсък” между старото и новото! Едното се опитва да се доказва повече на теория, а другото се опира повече на практиката и в доста от случаите реагира с предубеденост, поради годините на “безвремие”, които продължаваме да пропиляваме.    Искаме бързо да наваксаме, но образованието е консервативна система /обикновено  за добро, доказало се в живота/. Затова сега трябват не просто ентусиасти, а мислещи ентусиасти! Като Кен Робинсън, на чиято презентация всички толкова много се възхищаваме и радваме! Аз и сега си я пускам от време на време “за отскок”!    Времето е динамично. ХХI век е векът на новите технологии. Но свят без истинска човешка емоция, ще бъде един духовно осакатен свят! Никой не може да ни ограби вътрешно, ако не му позволим да стори това! Нужно е така да подготвим децата си, че да могат успешно да се справят с предизвикателството на избора, без да им налагаме своя… МОЖЕ БИ НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО…ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ДА ОСТАНЕМ ХОРА С ВЪОБРАЖЕНИЕ, ПОДВЛАСТНИ НА ИСТИНСКАТА ОБИЧ , ЗА ДА ИМ Я ПРЕДАДЕМ!    Да се вгледаме и вслушаме в тях! Да открием дарбата им и да им помогнем да пожелаят да я развият с вдъхновение! От това по-висша цел е само опазването на живота им. Да не забравяме, че освен физически, той е и духовен. А в него емпатийната любов е на първо място. Всичко друго я следва. Ако съпреживяваме с мисъл “днес-утре” и гледаме напред с адекватни решения и действия…обичта ни ще роди истинските плодове за бъдещето.    Не само ние учим децата да мислят! Те самите ни подсказват посоките, в които трябва да го правим. Със своята спонтанност и искреност ни посочват чудесата в себе си… Забравихме ли, че са като цветята…Всяко разцъфнало цвете носи семето на следващото чудо, без което светът няма да е мечтания…      Нали това искаме за тях!      Виждаме ли слона "под шапката"…
   
Защото децата го виждат!    А питаме ли се: “Дали овцата е изяла цветето или не?”    Защото децата се питат!    Това е същественото, без което никой от нас не може!       "Каква странна планета! - помисли си той. - Цялата суха, цялата с остри върхове и цялата солена. И хората нямат въображение. Повтарят каквото им кажеш... На моята планета имах едно цвете, то винаги заговаряше първо..."      ХУБАВА ПОДСКАЗКА, НАЛИ!

 




Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. totti - Много интересен постинг, много ...
18.10.2009 17:17
Много интересен постинг, много мъдрости и размисъл!
цитирай
2. priqtel12 - Да, хубава подсказка!!!
18.10.2009 19:32
Радвам се, че засягаш въпроса тук....Идеите в постинга ти трябва да достигнат до колкото се може повече хора.....И да получим и тяхната подкрепа....Определено сега е момента да се променят нещата, за да победи новото, но не защото е нещо различно, а защото е нещо стойностно....Защото децата имат нужда от нас като възпитатели, като преподаватели, но и като вдъхновители- на нови идеи, на нови емоции, на нещо различно, което да докосне душите им и да ги разтвори за бъдещо развитие. Само в този случай можем да кажем, че сме изпълнили своята мисия на учители!
Поздравления за чудесния постинг !
С пожелание за много вдъхновение по пътя, за да можеш да отговаряш адекватно на предизвикателствата, които той ти поставя!
цитирай
3. ka4ak - поздравления!
18.10.2009 23:02
разумът е хубаво да се появява и да говори...:)))
цитирай
4. inel379 - totti - :)
19.10.2009 00:06
Блягодаря!
Ведри мисли и усмивки в неделната вечер!:)
цитирай
5. inel379 - priqtel12 - :)
19.10.2009 00:33
Благодаря за това, което си написала! Усилията на всеки от нас си струват и са важни, но заедно можем повече. Можем всичко! Има промени незавесещи от единицата. Като безкрайно тромавата и неадекватна работа по съдържанието и езика на учебниците. Не бива сивотата да е преобладаващия цвят в училище, когато децата са толкова цветни! Нищо хубаво не става без вдъхновение! Нашето са те!
Изпълнена с крилати мисли вечер за теб!
цитирай
6. inel379 - ka4ak - :)
19.10.2009 00:47
Благодаря!
Отдавна гласът на разума се чува. Знаеш го по себе си. На обществото още малко му трябва, за да имаме пълната му подкрепа. Дано!
Всеки от нас е носител на промяната, но ЗАЕДНО...е велика сила!:)
цитирай
7. katan - Поздравявам те!
19.10.2009 11:05
Чудесен постинг!
Вчера говорехме по този въпрос с една приятелка.
Образованието е консервативна система - ние имахме една от най добрите системи в света,но този 20 годишен "разкрачен стоеж" успя да я обърка до безкрай.
Всеки,който застанеше на върха на образованието започваше нови "реформи".
Наистина някои бяха реформи,но повечето се оказаха само несполучливи експерименти...
А децата ни са деца на ХХI-ви век !
"Не само ние учим децата да мислят! Те самите ни подсказват посоките, в които трябва да го правим."
Трябва само да се заслушаме внимателно в цветните и вдъхновяващи подсказки на децата!
Хубав ден на теб и на нашето бъдеще - децата ни!
цитирай
8. katan - Благодаря ти и за клипа!
19.10.2009 11:09
Благодаря ти и за клипа! Това е една от любимите ми книги!
Поздрави!:)
цитирай
9. inel379 - katan - :) А аз благодаря за сериозния коментар!
22.10.2009 09:31
За този "разкрачен стоеж" много се изговори, а и що вицове ни заляха...
Когато всеки, който застане на върха, се изживява като слънце и със самочувствие, че всичко започва от него...Резултатите не остават скрити за дълго.
Силно се надявам на истински промени, с мисъл и емоция в едно! Диалог с чуваемост за същественото ни е нужен! Дано да стане! Нали е в името на най-милото ни!
Вдъхновен ден за теб!:)
цитирай
10. inel379 - katan - И на мен!:)
22.10.2009 09:39
Това е книга май повече за големите, дето са забравили езика на истинската обич и живеят живота си без вдъхновение. Много често обсъждаме моменти от нея с възпитаниците, че поводи никнат като гъби, а там всичко важно е казано с такава простота и неподправеност.
Сърдечен поздрав за теб!:)
цитирай
11. lotos16 - Интересна тема
23.10.2009 13:26
Дано има повече ентусиастите като теб. Тогава ще има надежда за българското образование.
цитирай
12. inel379 - lotos16 - :)Благодаря! Ентусиастите наистина са много!
23.10.2009 23:10
Важна тима...заради бъдещето на децата ни. Нали всички мислим за тях... Можем и да помогнем с непримиримост към онова, което някои смятат за невъзможно, а то е реално и сме в състояние да го подкрепим! Личното отношение на различните индивиди в едно общество, което позитивно ги обединява, е знак за достигнатото от него ниво на цивилизованост. Както знаем, белег за това е истинската грижа за децата и възрастните хора. Силно се надявам и вярвам в лелеяната от години и чаканата с много надежди промана! Затова никой от нас не бива да подценява своето място в нея!
Нека да успеем ЗАЕДНО!
Ведро настроение от мен!:)
цитирай
13. iliada - Твърде важна тема! Смятам ,че доста пропуски
26.10.2009 00:36
са регистрирани в този така дълъг преход и за съжаление ,много пострадаха от това децата ни.
Сега трябват двоини усилия да се навакса пропуснатото и то отчасти и не за всички.за някои от децата вече нищо май не може да се направи............................
цитирай
14. inel379 - iliada - За едни прехода е свършил,
26.10.2009 02:03
за други не! За някои деца негативните последици определено са факт! Винаги нещо може да се направи, но пропуснатото си казва тежката дума. Жалко е, наистина! Но още по-жалко ще е, ако продължава...
Благодаря за коментара!
цитирай
15. compassion - Вчера видях един хубав постинг със снимки на деца,
30.10.2009 10:33
но не коментирах. Не искам да наскърбявам никого. Тонът там беше толкова ентусиазиран, а на мен снимките ми навяха тъга и разочарование. Защо дори и да не знам от къде са тези снимки ги познах, че децата са българчета? Имаше някаква скованост в тях, лица с отпуснати черти като на стари хора. Нямаше спонтанност, нито смях в очите им....Господи, това не бяха щастливи деца! Заболя ме. Дайте свобода на децата да се смеят и да се изразяват спонтанно! Дайте им себеусещане, достойнство не че са наследници на Левски и Ботев, а че са самите те прекрасни каквито са. Личността не се развива без свобода!
цитирай
16. inel379 - compassion - !
31.10.2009 01:32
...
Свободата е най-прекрасното благо, с което ботовете са дарили хората...
Поривът за творчество е многостранен и за него винаги трябва да има поле за изява!
Липсата на вдъхновение не може да се скрие, защото децата са спонтанни и естествени и всичко е изписано на лицата им.
Благодаря за посещението и изразеното мнение!
цитирай
17. diso - Само министър-учител не видяхме в образованието
13.11.2009 07:49
Изредиха се министри с какви ли не професии - по-близки и по-отдалечени от просветата, но хората които работят в тази сфера май останаха само изпълнители на нечии приумици, породени от интереси, твърде отдалечени от духовността и обучението.
Знам само за един министър - бивш учител и той оглави ... държавната администрация.
А съм имал страхотни учители и повечето от тях биха станали чудесни министри ... Дали биха успели? Можеше поне да се опита.
цитирай
18. inel379 - diso - " Само министър-учител не видяхме в образованието..."
13.11.2009 09:50
:)
Не сме имали това щастие. Опитваше се всичко друго, само не и това, което се подразбира като най-естествено. Но...не това е най-големия управленски недостатък. Министърът сформира екип и хората, които са част от него, трябва да са абсолютни професионалисти - вещи по въпросите, с чието ръководене се занимават. Не можеш да експериментираш, когато не познаваш. Образованието е жив ортанизъм и всяко действие или бездействие в него е с последици. Министрите си отиват - негативите остават.
И сега няма да имаме май късмет. Й. Фандъкова беше определено добър избор, но след издигането на кандидатурата й за кмет, не се знае какво ще се случи. Съвсем скоро ще видим.
Благодаря за посещението и коментара!
Добро настроение и успешен ти желая!

цитирай
19. zvezdichka - Много истина
17.11.2009 14:24
има в думите ти. Въпреки, че все още не съм станала майка за много от нещата имаме общ поглед и отговорността на родителите е голяма.

И колко хубаво си го казала само:
"МОЖЕ БИ НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО…ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ДА ОСТАНЕМ ХОРА С ВЪОБРАЖЕНИЕ, ПОДВЛАСТНИ НА ИСТИНСКАТА ОБИЧ , ЗА ДА ИМ Я ПРЕДАДЕМ!
Да се вгледаме и вслушаме в тях! Да открием дарбата им и да им помогнем да пожелаят да я развият с вдъхновение!"

Да се научи човек да гледа в своето дете и да търси да развива талантите му - това не е ли чудо? Много се радвам за твоите думи, защото не са обикновени :).
"Не само ние учим децата да мислят! Те самите ни подсказват посоките, в които трябва да го правим. Със своята спонтанност и искреност ни посочват чудесата в себе си… Забравихме ли, че са като цветята…Всяко разцъфнало цвете носи семето на следващото чудо, без което светът няма да е мечтания…"
цитирай
20. inel379 - zvezdichka - :)
17.11.2009 20:56
Благодаря за посещението и за вълнуващия коментар!
Има проблеми, които засягат всички ни и затова трябва да ги решаваме ЗАЕДНО като граждани. Такъв е и този за образованието.
Радвам се, че сме единомишленици!
Дано успеем да променим нещата!
Много слънце за теб!:)
цитирай
21. анонимен - Дарбата на децата
19.11.2009 11:32
Много солидна статия! Напълно съм съгласен относно важността на развиването на талантите на децата. Но освен това смятам, че това важи и за нас "възрастните" - за мен е огромен проблем, че мнозинството от хората нямат и грам представа, че повечето им главоболия идват от факта, че работят в област, в която нямат грам дарба.
Даже на тази тематика съм посветил цял блог. Извинявам се, ако звучи като промоция, но в никакъв случай нямам такава цел - ако някому е интересно, ще се радвам да сподели впечатления: http://darbata.com
цитирай
22. inel379 - Всеки е благословен с някаква дарба!
20.11.2009 02:24
Раждаме се с природни дадености, които развиваме през целия живот!
Усетени навреме при децата, те могат да бъдат подпомогнати, за да се разгърне потенциала им и да се изяви по-пълно.
Неразвитите дарби превръщат много хора в професионални роботи. Аз все си мисля, че когато човек открие навреме себе си, възможностите да бъде творец в живота са безгранични, а това ще му носи истинско удовлетворение. За какво по-голямо щастие можем да мечтаем! Качеството на човешкото съществуване ще скочи със светлинни години напред!
Няма нищо лошо в промоцията! Тя не е насилие, а предложение, което имаш свободата да избереш, ако ти хареса или да отхвърлиш, ако не ти допада!
Благодаря за изразеното отношение!
Лека нощ, изпълнена с надежда за добро!
цитирай
23. merita - Хареса ми написаното. То ме кара да ...
02.01.2010 19:01
Хареса ми написаното .То ме кара да се замисля за това , откъде все пак трябва да започне една реформа?За да си отговорим обаче , трябва да сме наясно , Какво искаме да реформираме?С каква цел го правим?
Смятам , че всичко което до сега се прави не е в полза на децата.Прави се на парче и не дава резултати.
Ще споделя и моето впечатление за това , че в училище децата се обучаават на всичко друго но не и на това как да се справят успешно с предизвикателствата на живота.Как да вземат правилни решения.Кое да им бъде житейското ръководство за това.Научните знания , трябва да могат да се прилагат в живота и да паснат на житейската карта.Нейното изработване обаче не е предвидено в училище.А се налаг мисля аз.
Това обаче е друга тема.ПОЗДРАВ!
цитирай
24. inel379 - merita - Благодаря за разбирането и за коментара!
03.01.2010 16:56
В училище всичко е теория и практика! И двете са важни. Първото трябва да се поднася на разбираем език, а второто трансформира наученото в умения, които служат на живота! Връзката между тях куца още от времето преди демократичните промени. Производството на учебници се превърна в доходен бизнес за самовлюбени хора, чужди на истинското образование. Битката се води от години, но е неуспешна, въпреки обществената подкрепа.Истинският сблъсък предстои и няма да е никак лесно. Реалностите просто крещят за промяна.
Поздрв за позицията!
цитирай
25. veninski - МОЖЕ БИ НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИК...
07.02.2010 06:43
МОЖЕ БИ НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО…ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ДА ОСТАНЕМ ХОРА С ВЪОБРАЖЕНИЕ, ПОДВЛАСТНИ НА ИСТИНСКАТА ОБИЧ , ЗА ДА ИМ Я ПРЕДАДЕМ!

Поздрави от Родопите!
цитирай
26. inel379 - veninski - МОЖЕ БИ НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИК...
07.02.2010 23:28
Благодаря ти, родопчанино!
Ти целият си обич и вдъхновение!
Предизвикателствата са проверка за нас!
ЗАЕДНО сме голяма сила!
Сърдечен поздрав!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: inel379
Категория: Други
Прочетен: 757821
Постинги: 59
Коментари: 1081
Гласове: 29317
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031