Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2009 11:20 - ЗА НЕВЕЖЕСТВОТО
Автор: inel379 Категория: Други   
Прочетен: 9187 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 28.08.2009 14:18


      Невежеството е враг, който нито едно напреднало общество няма да толерира. Периодите, когато това се случва, са свързани неизбежно с изоставане и регрес. Ако пропадането е много дълбоко, завръщането се отлага във времето.    Мисля, че всички, които сме направили своя избор, се съгласяваме с това. Индивидуалният ръст се мери с общественополезно присъствие и се променя позитивно с резултатите от него.    Капсулиране на съсловни групи в сферата на образованието, науката и културата е имало винаги. То е полезно, защото позволява максимално съсредоточаване на усилията в посока духовни постижения. В дискусии там те се раждат, но имат смисъл, когато до тях по един или друг начин се докоснат повече хора. Ако капсулирането затруднява или /още по-лошо/възпрепятства комуникацията…тогава дейността в сферата на духовното се обезсмисля.    Истински свободен избор се прави, при готовност за такъв. Не разбираш ли нещо, няма как да останеш в него /дядо Вазов добре го е казал в главата “Радини вълнения” на “Под игото”/. Никой не се е родил знаещ. Това е процес. При всеки човек той става индивидуално,  поетапно и е различен, като разположение във времето. Малката Матилда /от едноименното произведение на Роалд Дал/ е чаровен образ – изключение. Тя е удачно доказателство за нуждата от самостоятелния опит да се търси и да се върви напред от най-ранна възраст. Но за да се запали искрата в малката невинна душа, от която постепенно ще се разгори божествения огън, всяко средностатистическо дете трябва да бъде въведено и увлечено от знанието.     Колумб не се е родил откривател, а е станал такъв. Да не убиваме колумбовското начало в нашите деца – най-прекрасния ни дар от майката природа! Да не превръщаме обучението в бариера за детския полет в сферата на духовното, щом от позицията на възрастта знаем пагубните последици от това..    Възпитаният избор е по-добрия избор, защото е истински хуманен. Той открива възможност пред индивида да го възприема като привилегия /готовност да дава, след като е получил/.    Само възможност…    В други времена, а може би в други цивилизации…сигурно са я използували повече…    В борбата срещу невежеството, разбира се.
 

   Успешен ден, изпълнен с вдъхновение за собствените ни избори!:)
  



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kleopatrasv - Поздравления за поста !
28.08.2009 12:45
Борбата на противоположвожностите е вечна и тя прави прогреса, останалото е само имитация !
цитирай
2. inel379 - kleopatrasv - :)
28.08.2009 14:22
Абсолютно точно казано!
Благодаря за отзива!
Изпълнен с оптимизъм ден желая!
цитирай
3. prado - А вчера съобщиха за закриването на ...
30.08.2009 00:02
А вчера съобщиха за закриването на 480 училища - и деца няма, и желаещите да учат също намаляват...
цитирай
4. inel379 - prado - Така е. Това е много тъжно.
30.08.2009 17:35
Макар и да минаха двете големи вълни по редуцирането, то още не е приключило. Демографският проблем ще продължава да е тежък за страната ни. Отчитат малък ръст наистина, но...Нещата са обвързани с цялостната обстановка у нас. Без да мислят много, раждат само ромите. Останалите етноси са като нас. Разруши ли се нещо важно, поправките трудно се осъществяват. Заявката на кабинета в сферата на образованието бе обнадеждаваща, но не зная дали ще успеят да я спязят. Новините ни изненадват непрекъснато и неочаквано. Всички се надяваме този път приоритетът да е истински.
Благодаря, че откликна!
От сърце желая повече сбъднати надежди!
цитирай
5. priqtel12 - Невежеството.....
13.11.2009 11:43
То е враг на свободния избор.....и трудно се изкоренява.За да стане това е нужна воля, желание за промяна......а повечето не са готови са това. Стоят си там в спокойното подножие и си мислят:" Защо аз?Нека друг да започне!" А толкова е хубаво да се изкачиш и да видиш светлинката там горе, която да огрее душата ти и да се почувстваш щастлив!
Чудесен постинг отново си сътворила тук, кара те да се замислиш и да предприемеш нещо, моите поздравления за това!
цитирай
6. inel379 - priqtel12 - Благодаря за вдъхновения коментар!
16.11.2009 01:12
Права си за "светлинката горе"! Стремежът към нея ни прави по-големи от самите нас, защото ни дава криле за полет!
Всичко е въпрос на избор, но понякога хората не са виновни, че не са способни да го направят самостоятелно. Някои просто не са научени дори да мислят. Това е тъжно, но отваря масто за действие на тези, които носят искрата за промяна и енергията за нея. Самостоятелно можеш да промениш живота на един човек, понякога и на повече /зависи от професията и от духовния ръст/, което е важно, когато няма други възможности. Аз вярвам в магическата дума ЗАЕДНО и мисля, че тя стои в основата на сътворените от харата чудеса!
Много усмивки за теб!:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: inel379
Категория: Други
Прочетен: 759256
Постинги: 59
Коментари: 1081
Гласове: 29338
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930